©2019 by Naminisnaminis

Search
  • Sonata Razmiene

DĖMESIO. JAU LAIKAS KALĖDINIAM PYRAGUI

Pati gražiausia ir prasmingiausia šventė mūsų šeimoje – šventos Kalėdos. Kalėdos negali būti be eglutės, be šeimos, dovanų, šypsenų ir be pyragų. O Kalėdoms turi būti ir Kalėdinis pyragas. Prieš kiekvienas Kalėdas bandydavau vis naujus receptus, bet pagaliau radau tą, dėl kurio mano paieškos baigėsi. Nes jis yra TOBULAS kalėdinis pyragas. Noriu tik atskleisti paslaptį, kad jis turi būti iškeptas ne per Kalėdas ar jų išvakarėse, bet gerokai anksčiau. Bent prieš mėnesį. Tad skubėkit. Tegu Jūsų Kalėdos irgi būna su šiuo kalėdiniu skanumynu.

Receptas gana paprastas:

1. 1-1,2 kg džiovintų (ne cukruotų!) vaisių (tinka abrikosai, slyvos, spanguolės, kt. vaisiai, kuriuos randat. Džiovinti obuoliai netinka.),

2. 200 g riešutų (geriausiai graikiški, bet galima ir kitų),

3. 250 g sviesto,

4. 200 g rudojo cukraus,

5. 1 citrinos ir 2 apelsinų sultys ir sutarkuota žievelė,

6. 4-5 kiaušiniai,

7. 2 stiklinės miltų,

8. 1 š. kėlimo miltelių,

9. Cinamono (jei norisi).

Taigi džiovintus vaisius ir riešutus (atskirai) užpilame karštu vandeniu (aš pilu verdančiu) ir palaikau mažiausiai 4 valandas. Juos susmulkinu gabaliukais ir suberiu į vieną didelių dubenį.

Tada pasigaminu tešlą. Sviestą ir cukrų ištrinu, Maišydama sudedu kiaušinius, po to sutarkuoju citrinos ir apelsino žievelę ir supilu jų sultis. Galiausiai sudedu miltus, kėlimo miltelius ir cinamoną. Viską išmaišau ir tešlą supilu ant vaisių.

Padarytą tešlą paprastai sudedu į dvis kekso formas (tačiau čia jau Jūs galite pasirinkti, ar kepti vieną didelį ar du mažesnius pyragus). Beje, paprastai naudoju vienkartines formas. Juos kepu apie 2 val. 140-150 °C karščio temperatūroje. Orkaitėje palieku atvėsti.

Kai pyragai visiškai atvėsta, juos suvynioju į foliją ir .... laukiu Kalėdų. O tada patieksiu juos savo artimiesiems.

Jei kam norisi šiek tiek „stiprybės“ ir labiau gurmaniško skonio, kartą per savaitę pyragus galima pašlakstyti brendžiu. Tada pyragas įgauna dar kitokį skonį. Bet čia nėra būtina.




68 views