©2019 by Naminisnaminis

Search
  • Sonata Razmiene

Duoklė sūriui

Mūsų šaldytuve tikra sūrių karalystė – kietieji, pelėsiniai, fermentiniai… Kodėl tiek daug – ogi dėl to, kad sūrį galima panaudoti įvairiems patiekalams. Žadėjau sau iki penktadienio nedėti jokių žinučių, nes penktadienį bus ypatinga naujiena, tačiau nesusilaikau – sūrio salotos man tokios skanios, kad norisi pasidalinti. Beveik garantuoju, kad kiekvienam toks patiekalas bus taip pat gardus. O jei kas dar vyksite į parduotuvę, galite ir produktų nusipirkti.



Taigi, pradėkime.

Į lėkštę sudedame keletą griežinėlių avokado, sezoninių uogų (tinka braškės, avietės, šilauogės, saujelę gražgarsčių (sumaišytų su padažu, apie kurį atskirai parašysiu) ar kitokių salotų. Jeigu mėgstate vaisius, galima įdėti mango ar kivių gabaliukų. Tiesa, agurkai ir pomidorai, svogūnai, česnakai čia nelabai tiks :)

Gražgarstėms reiktų pasidaryti lengvo padažiuko. Jeigu mes ruošiamės valgyti keturiese, padažą darau taip: 5-6 šaukštai aliejaus, citrinos arba apelsino ketvirčio sultys (tikrai verta kartais pakeisti, nes skonis gaunasi visai kitoks), medaus šaukštelis, žiupsnelis druskos. Viską tiesiog sumaišome – skonis tobulas! Beje, dar viena padažo variacija – papildomai įdėti šaukštą garstyčių. Skonis taip pat tobulas! Saldu, sūru ir rūgštu vienoje vietoje. Ir nereikia pirkti jokių sintetinių padažų ar užpilų.

Pats lengviausias darbas – paruošti sūrį. Paprastai naudoju „Camembert“ arba „Brie“ tipo sūrius (forma – apvali). Vėl keletas variantų, kuriuos aš darau:


1. Tiesiog imu visą sūrį, jį pakepinu keptuvėje iš abiejų pusių. Šiuo atveju aliejaus pilu labai mažai. Kai sūris jau karštas, tiesiog uždedu jį ant salotų.


2. Imu sūrį, pamirkau jį kiaušinio plakinyje, tada trupiniuose ir kepu iš abiejų pusių. Aliejaus čia reikia truputį daugiau. Ir vėl – kai sūris jau iškepęs, dedu jį į salotų lėkštę.


3. Jei kiekvienam valgančiam neužtenka po visą sūrio gabaliuką, tada galima daryti kitaip: sūrį supjaustyti, gabaliukus pamirkyti kiaušinio plakinyje, trupinukuose ir kepti, tačiau čia visada yra rizika, kad sūris greitai išbėgs, tad reiktų dėti į gerai įkaitintą aliejų ir kepti aukštesnėje temperatūroje, kad trupinukų ir kiaušinio plutelė sukietėtų ir neleistų sūriui ištekėti.

Atrodo, salotos vienos, o variacijų labai daug, tad šio recepto Jums ilgai pakaks, kad vis nustebintumėte namiškius ir svečius naujais skirtingais skoniais.

56 views1 comment