©2019 by Naminisnaminis

Search
  • Sonata Razmiene

Mano kepamo “Napoleono” istorija ir, aišku, receptas

Pernai metais mano 2-jų savaičių atostogos buvo keistu laiku – lapkričio pradžioje. Nesunku nuspėti, kad su vyru planavome vykti į neįprastą kelionę į Ispaniją, į privatų alyvuogių ūkį šiek tiek pailsėti, padirbėti, kartu pakeliauti. Tačiau… šiems planams nebuvo lemta išsipildyti.


Taigi, lapkričio pradžia. Sėdžiu pritemusiuose namuose ir galvoju, ką veikti. Atsirado ir planas „B“. Nutariau, kad atostogos neturi praeiti veltui ir reiktų bent kažko išmokti. Na, o mano mėgstama veikla – maisto gaminimas, tad pradėjau ieškoti, gal kažkas organizuoja kokius nors maisto gaminimo kursus. Aišku, atrandu – vienos dienos “Napoleono” kepimo pamoka, plikytų pyragaičių kepimo pamoka ir t.t. Tačiau pasižiūrėjusi į kainas net pyktelėjau – jos pasirodė man labai didelės. Dėl to sau pasakiau – pabandysiu pati iškepti “Napoleoną”. Jeigu nepavyks, tada jau bandysiu mokytis.


Mano planas „B“ pasiteisino su kaupu. Radau internete kelis receptus, išsirinkau vieną, kažko pridėjau iš kito ir atsiraitojau rankoves. “Napoleonas” gavosi tikrai skanus ir naminis :) Dabar greičiausiai pati galėčiau mokyti, kaip jį iškepti. Tačiau jeigu kažkam kepti nepatinka, tad ir nesimokykite, nekepkite. Kiekvienas gi turime savo mėgstamą veiklą.



Šįkart receptas, pagal kurį kepu.

Napoleono lakštams:

400 g sviesto (ne mažiau 82 proc. riebumo),

800 g miltų,

200 g grietinės (dedu 30 proc. riebumo),

2 kiaušiniai,

žiupsnelis druskos.

Kiaušinius su druska šiek tiek paplaku, sudedu grietinę, sviestą (tik nekeiskite sviesto margarinu), suberiu miltus ir tiesiog suminkau į vientisą masę. Tada padalinu į 6-8 gabalėlius (rutuliukus) ir padedu į šaldytuvą maždaug porai valandų. Tešlos rutuliukai turi šiek tiek sukietėti, bet laikyti šaldiklyje ir trumpiau netinka, nes rutuliuko išorė labai sukietės, o vidus bus vis tiek minkštas.

Kitas etapas – imame tešlos rutuliuką ir jį iškočiojame. Reiktų rasti kažką apvalaus, kad galėtumėte gauti norimą lakšto formą. Likusius lakšto kraštelius tiesiog atidedame į šalį.

Lakštą subadome šakute, dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, dedame kepti į orkaitę. Aš kepu 200 °C temperatūroje apie 8-10 min., tačiau čia geriausias laikas – akis. Lakštas turi būti šiek tiek pakilęs, gražios auksinės spalvos. Tada ir traukiame jį iš orkaitės.

Iškepus visus lakštus, sudedame kepti likučius, kurie bus reikalingi tortui padengti. Iškepus juos sutrupiname.

Napoleono kremui:

1 l pieno,

100-150 g cukraus,

100 g miltų,

400 g sviesto,

Jei norisi – 1 š. vanilinio cukraus ar vanilės lazdelė.

Jeigu norisi ir nebijote :) – 5 kiaušinių tryniai ( baltymus galite panaudoti Pavlovos pyragui :)).

Sviestą ištirpiname, sudedame miltus ir juos lengvai pakepiname. Cukrų, vanilinį cukrų supilame į pieną ir po truputį kaitiname. Kai pienas jau gerokai šiltas, po truputį supilame sviestą su miltais. Sumažiname kaitrą ir maišome, maišome, maišome.. kol kremas pradeda tirštėti. Nuolat maišyti būtina, kad kremas neprisviltų (tada skonis nekoks:) ir nebūtų miltų gumuliukų. Čia tikrai reikia „ranką atmušti“:), bet įmanoma. Kai kremas tampa tirštos grietinėlės konsistencijos, nuimame nuo ugnies. Tada išplakame kiaušinių trynius ir kremui šiek tiek pravėsus (maždaug verta nuėmus nuo ugnies palaikyti kokias 5 minutes) maišydami supilame trynių plakinį. Šis procesas ir paprastas, ir sudėtingas, nes kremas negali būti per karštas, kad vietoj vientiso kremo nesigautų kremas su kiaušiniene iš trynių :) Bet kas nerizikuoja, tas negeria šampano.

Paskutinis etapas – torto pertepimas. Atvėsusį lakštą tepame kremu ir vėl dedame lakštą. Jeigu turite serbentų, spanguolių ar kitos rūgštesnės uogienės, vieną sluoksnį siūlyčiau pertepti kremu ir uogiene. Tikrai geras skonis. Kai lakštus sudedame, tortą aptepame likusiu kremu ir apibarstome trupiniais.

Beje, geriausia tortą palaikyti bent 1 parą, kad kremas susigertų.

Viskas!

118 views1 comment