©2019 by Naminisnaminis

Search
  • Sonata Razmiene

Neturiu valios. Fokačija

Jau kurį laiką nevalgau duonos, ypač baltos. Miltai, gliutenas, sutrikęs virškinimas, bloga nuotaika ir t.t. Bet vienam miltiniam patiekalui negaliu atsispirti (jų ir daugiau yra :)) Ir tada visos taisyklės nebegalioja – tada valgau ir miltus, ir su virškinimu viskas gerai... Kartais net pačiai juokinga. Na, bet nieko nepadarysi.

Šio stebuklingo patiekalo pavadinimas – fokačija. Ir vėl itališkas. Tai balta duona. Jos tešla mielinė. Bet nenusigąskit. Su mieline tešla galima susidraugauti.

Taigi, duonelei iškepti reikia:

1. 1 kg miltų,

2. 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus,

3. 2 stiklinės šilto vandens,

4. 1 pakelis sausų mielių (11-14 g),

5. 2 šaukštai druskos,

6. 4 šaukštai cukraus.

Į miltus suberiu sausas mieles, sudedu druską, cukrų, supilu vandenį. Tada – supilu aliejų. Neišsigąskite, kad tiek, atrodo, daug aliejaus reikalinga. Rezultatas Jus tikrai nustebins. Kai visi ingredientai sumaišyti, tešlą palieku šiltai (paprastai ant kito dubens su karštu vandeniu), kol tešla iškils maždaug dvigubai.

Kol tešlą kyla, gerai įkaitinu orkaitę iki 220 °C (po 10-15 min. kepimo sumažinu iki 180 °C), skardą iškloju kepimo popieriumi, ant kepimo popieriaus užpilu aliejaus (taip, taip – nesumaišiau) ir tešlą tiesiog sudedu į skardą. Ji gaunasi tokia tąsi, lengvai formuojama, tad ir tolygiai paskirstau skardoje. Paprastai ant viršaus užbarstau rozmarinų. Jie, mano nuomone, būtini fokačijai.

O su priedais galima įvairiai eksperimentuoti. Pavyzdžiui, į tešlą įdėti alyvuogių ar džiovintų pomidorų ar kepintų svogūnų. Čia jau fantazijos reikalas. Duona iškepusi, kai ji pakilusi ir gražiai paskrudusi. Kepti reiktų maždaug apie 40-50 min.



Ką rekomenduoju? Kaip namuose, duoną dar šiltą siūlau laužyti rankelėmis: tada jauti, kokia duona minkšta, kvapni, puri ir visokia kitokia! O valgyti ją galima su paštetu, užtepėlėmis, tepamu sūriu, tiesiog su keptomis daržovėmis… Aš ją valgau ne vieną. Tada skonis atsiskleidžia..

16 views