©2019 by Naminisnaminis

Search
  • Sonata Razmiene

Trupininis „Ciocytės“ pyragas

Šis pyragas man yra su istorija. Kai vaikystėje vasaromis atostogaudavau Telšiuose, būtinas atostogų elementas būdavo trupininis pyragas. Jį kepdavo mano mamos teta. Tuo metu pyragas man atrodė kaip tobulumo viršūnė, o mamos teta – Top kepėja...

Iš šios dienos perspektyvos, tai tikrai vertas dėmesio pyragas: jis skanus, gali būti ilgai laikomas, jį lengva transportuoti.

Kodėl jį vadinu Ciocytės pyragu? Ogi dėl to, kad toji pyrago kepėja buvo mano močiutės sesuo, mano mamos teta, kurią mažybiškai vadinome ciocyte :) Nors pasižiūrėjus žodyne, žodis „ciocė“ gali reikšti ir tetą, ir seną moterį, ir ... užpakalį :)

Bet kalbant apie pyragą, „ciocytė“ reiškia „tetulytę“. Nesupainiokit :)

Kaip daromas tas pyragas. Ogi, reikės:

- 2 pakeliai sviesto (400 g),

- 2 kiaušiniai,

- 1 indelis grietinės (200 g),

- Miltų.

Visus ingredientus reikia suminkyti į gana kietą tešlą ir padėti ją į šaldytuvą valandai ar dviem. Po to tešlą sutarkuoti tarka (burokėliams tarkuoti) ant skardos, išklotos kepimo popieriumi ir kepti tokius trupinius iki kol jie gražiai paruduos. Tik nesutarkuokite visos tešlos į vieną skardą, nes trupinukų sluoksnis skardoje turi būti gana plonas. Tad tokių skardų gali būti 4-5.

Pertepimui reikės 2 indelių sutirštinto saldinto pieno (bet galima pabandyti vieną indelį sutirštinto saldinto, o kitą – nesaldinto pieno). Jį reikėtų virti puode su vandeniu apie1 val. laiko. Tada praaušinti ir supilti ant trupinukų. Masę sudėti į norimą skardą ir uždengus kepimo popieriumi rankomis stipriai suspausti. Dedame į šaldytuvą ir galime valgyti po 2-3 val.



95 views