©2019 by Naminisnaminis

Search
  • Sonata Razmiene

Užtepėlės. Kaip smagu pasidaryti...

Mėgstu įvairovę, todėl pusryčiams valgyti tik kiaušinius arba košę man nusibosta. Dėl to ieškau kažko tookio, kas šiek tiek paįvairintų mano pusryčių meniu. Norisi kažko nesunkaus, gurmaniško, įdomaus. Tuos kriterijus man atitinka užtepėlės ir jas pati pasidarau. Jūs taip pat galite.

Pasidalinsiu keletu savo mėgstamiausių. Tegu bus mano mėgstamiausių užtepėlių Top trejetukas :) Tiesa, svarbiausias “ingredientas” – geras virtuvės kombainas, kuris viską sumala iki tyrės. Be jo nepavyks.


1. Top paprasčiausia

Indelis konservuotų avinžinių (arba 1 stiklinė virtų avinžirnių) ir 8-10 saulėje džiovintų pomidorų (konservuoti aliejuje). Jei reikia ir mėgstate – galima pridėti truputį druskos, bet paprastai jos nereikia.

Viską sumalame. Ir viskas. Tikrai paprasta, o užsitepus duoniuką – skonis ypatingas ir prabangus.

Dar viena smulkmena tiems, kurie mėgsta įvairovę, kaip aš :) Galima kartu su avinžirniais ir pomidorais sumalti keletą žaliųjų alyvuogių arba įdėti kaparėlių arba ... patys galite įdėti kokių žolelių, prieskonių ar pan.

Gausite savo paprasčiausią, bet tikrai ne prasčiausią užkandį.



2. Top paslaptingiausia

Kai mano svečiai paklausia, ką čia valgo, siūlau jiems spėti. Tisą pasakius, nė vienas taip ir neatspėjo. Aš irgi ne kitokia. Greičiausiai nepasakyčiau, jei nežinočiau, iš ko užtepėlę gaminu.

Visi ingredientai tiesiog sumalami (suplakami) iki tyrės (išskyrus jogurtą, kurį geriau įdėti jau į suplaktą tyrę):

1. Mirkyti anakardžių riešutai (1-1,5 stiklinės) juos mirkyti reikia vandenyje bent kokias 2-3 valandas – aš paprastai užpilu riešutus karštu vandeniu,

2. Saulėje džiovinti pomidorai – 8-10 vnt. (konservuoti aliejuje),

3. 5-6 šaukštai natūralaus ar graikiško jogurto,

4. Nebūtina, bet galima įdėti truputį juodųjų pipirų. Aš jų nededu, kad neužgožtų riešutų salstelėjusio skonio.

O papildomų komponentų – kaparėlių, alyvuogių ar marinuotų grybų – bet kada taip pat galite įdėti.


3. Tiesiog Top ir tiek

Šią užtepėlę vadinu “likučių” užtepėle, nes sudedu į ją tai, ką turiu šaldytuve. Pavyzdžiui, labai tinka baklažanai (2 vnt.), svogūnai (1-2 vnt.), česnakai (1-2 skiltelės), pomidorai (1 vnt.). Vietoj baklažano galima dėti cukiniją ir pan., galima pridėti ir morkų, jei patinka kiek saldesnis skonis. Visas daržoves troškinu ne mažiau 40 min., kol bus visiškai minkštos. O tada dedu prieskonių: druskos, pipirų, baziliko arba „provanso“ žolelių mišinio. Jei norisi sočiau – siūlau į atvėsusią tyrę įdėti tarkuoto kietojo sūrio 100-200 g. Ši užtepėlė gaunasi visada kitokia, dėl to ir nenusibosta.

Skanaus su mano Top!

86 views